Algemeen

Acht uur werken is genoeg. Per week.

By 17 juli 2019 december 20th, 2021 No Comments

Werk is belangrijk voor ons. Het geeft ons zelfrespect en het gevoel dat we erbij horen. Tot nu toe was er nog nooit onderzoek gedaan naar hoeveel uren betaald werk we eigenlijk nodig hebben om ons goed te voelen. Dat onderzoek is er nu wel. Afgelopen week werd de uitkomst van een groot onderzoek onder werkende Engelsen gepubliceerd. Onderzoekers hebben gedurende negen jaar meer dan 71 duizend mensen gevraagd naar het welbevinden in hun werk. De uitkomsten kun je best verbluffend noemen. Acht uur werken per week geeft ons al wat we nodig hebben (zelfrespect en erbij horen). Meer uren werken maakt ons welbevinden niet groter.

Goed om te weten. 

Als robots ons werk overnemen, hoeven we daar dus niet om te treuren. 

En als we iedereen een baan van acht uur bieden, zijn we állemaal blij. Er is een kleine ‘maar’: je moet dan wel van acht uur werk kunnen leven. Je kunt daar zelf iets aan doen door je uitgavenpatroon aan te passen natuurlijk, maar ik heb zo’n vermoeden dat niet iedereen zich daarmee kan redden. Ik ook niet. Dus moeten we nog iets verzinnen om wel voldoende geld te hebben om te kunnen leven. 

Het antwoord ligt misschien wel bij die robots. 

Als zij hun inkomsten met ons willen delen, zijn we snel klaar. Misschien moeten de programmeurs van die robots dat even ingefluisterd krijgen. 

Heidi Jansen