Thema: Waardering

Waardering komt in vele soorten en maten. Bijvoorbeeld complimenten, vriendelijke woorden over wat je toevoegt, wat je kunt en wie je bent, het delen van blijdschap over een goed resultaat en elkaars bijdrage daarin benoemen en waarderen. Of de lach van een klant, een klopje op je schouder, een vast contract of een hogere functie. Allemaal voorbeelden van waardering die je het gevoel geven dat je ertoe doet. Waardering geeft energie en zin!

  • Kernvraag: hoe laten jij en jouw collega’s waardering blijken?
  • Waar het om draait: merken dat je ertoe doet.
  • Tegenhanger: niet gerespecteerd.
  • Vraag voor organisaties: hoe laten we onze medewerkers weten dat ze belangrijk voor de organisatie zijn?
Verdieping over waardering

Wat heeft waardering met werk te maken?

In een column in het NRC verwoordt Marjoleine de Vos de noodzaak van waardering:

“Als er iets is wat ons mensen aan de gang houdt, dan is het wel waardering. Doen wat je van jezelf moet doen is mooi, maar als niemand dat ziet, of als niemand er iets aardigs van vindt, dan valt het niet altijd mee om door te gaan. Waardering versterkt de overtuiging dat je werk zinvol is. En al neuriën we nog zo vaak de mantra dat je zelf, autonoom en authentiek als je bent, de belichaming van die overtuiging bent, en al ís dat tot op zekere hoogte ook zo, toch is het makkelijker in de zin en betekenis van wat je doet te geloven als af en toe iemand er blijk van geeft dat ze jou en je werk ziet. Wie gezien wordt, bestaat.” 

Voor organisaties

Wie zich gewaardeerd voelt, wordt productiever, is minder vaak ziek, heeft minder last van stress en levert beter werk af. Gebrek aan waardering in het werk staat hoog in de lijst van oorzaken van burn-out. Alle reden dus om uiting te geven aan waardering. Waarderen werkt in alle richtingen van de organisatie: naar leidinggevenden, directe collega’s en ondergeschikten. 

Uit onderzoek blijkt dat de meeste werkgevers het belang van complimenten uitdelen onderschatten. Zij denken dat arbeidsomstandigheden (waaronder salaris) en functie de belangrijkste drijfveren van hun werknemers zijn. Echter, uit onderzoek blijkt dat bij hoogopgeleide werkgevers een goed salaris of andere arbeidsvoorwaarden niet eens in de top drie van belangrijkste drijfveren voorkomt. Erkenning en een zekere mate van bewondering staan bij hen wél in de top drie.

Meer weten?

Neem contact op

Extra informatie over het thema waardering

Boeken

De 5 talen van waardering op het werk

Relevante diensten rondom waardering

Nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.

Nu abonneren