Algemeen

Wat doe jij deze zomer?

By 24 juli 2019 mei 11th, 2021 No Comments

Voor je op vakantie gaat, zou je het boek ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer moeten lezen. Het zet je aan het denken. Waarom gaan we massaal op vakantie?  Wat zoeken we eigenlijk? En wat veroorzaken we? Een citaat over de behoefte om bijzondere reizen te maken:

‘Dat je bijzondere dingen doet, maakt het zeer waarschijnlijk dat je een bijzonder mens  bent. En het is een wedstrijd. Tijdens onze vakantieperiode zijn wij in competitie met onze vrienden en collega’s wie de meeste unieke en authentieke ervaringen op zijn palmares vermag bij te schrijven. De opkomst van de sociale media verhoogt de urgentie. Wie je bent, wordt bepaald door de selfies die je deelt, en selfies op exotische locaties stralen af op je persoonlijkheid en je populariteit.’ 

Voor wie ons boek ‘Werk en zingeving’ heeft gelezen: Pfeiffer geeft hier een mooi voorbeeld van het succesvertoog. Succesvol zijn móet, dan tel je mee. 

Als je veel geld hebt, zul je wel veel waard zijn en als je bijzondere dingen doet ben je een bijzonder mens is de gedachte. 

Een vertoog (ook wel discours genoemd) kan langzaam veranderen door tegenverhalen. Dat zijn verhalen die tegen de (succes)stroom ingaan. Ze veranderen druppel voor druppel de grote stroom. En als de stroom voldoende verandert, gaan we anders tegen de wereld aankijken. Laat ik zelf het voortouw nemen met mijn tegenverhaal van deze zomer. 

Dit jaar ga ik weer niet op vakantie. Dat doe ik al tien jaar niet. 

Ik ga af en toe met een vriendin op een terrasje zitten en dat is het. Als ik eerlijk ben, heb ik vakantie nooit leuk gevonden. Na twee dagen op een camping ben ik stikchagrijnig  en na vijf dagen wil ik naar huis. Hotels vind ik leuk voor één nacht en dan is de lol er wel af. Lange reizen maken heb ik ooit wel leuk gevonden, maar dat ging vooral om het onderweg zijn. Sinds ik voor mijn werk veel onderweg ben, wordt aan die behoefte ruimschoots voldaan. En dus worden mijn selfies (die ik al bijna nooit maak) in mijn eigen tuin genomen. Geen bijzondere foto’s voor mij en gelukkig ook geen bijzonder leven. Veel geld heb ik ook al niet. Mijn leven bestaat uit werken, lezen, schrijven, voor een paar dieren zorgen en een beetje door het land rijden. Dat is meer dan genoeg. Elke nacht slaap ik in mijn eigen bed. Heerlijk. Scheelt een hoop gedoe. 

Hoe ziet jouw zomer eruit?

Heidi Jansen