Thema: Plezier

Bruce Daisley, de vice-president van Twitter in Europa, schreef een boek over plezier in je werk. In een interview zegt hij: “Alle tips die in het boek besproken worden heb ik zelf geprobeerd, maar waar ik echt gepassioneerd over ben, is het advies om te lachen”, zegt Daisley. “Natuurlijk, werk is een serieuze zaak en zeker niet altijd grappig. Maar onderzoek ondersteunt dat we, door met elkaar te lachen, weerbaarder worden voor tegenslagen en stress beter aan kunnen.”

  • Kernvraag: waar geniet je van?
  • Waar het om draait: genieten van het lekkere, leuke en mooie.
  • Tegenhanger: verveeld.
  • Vraag voor organisaties: hoe is onze werkomgeving en werksfeer?
Verdieping over plezier

Wat heeft plezier met werk te maken?

Voor veel mensen staat wát ze doen niet bovenaan hun prioriteitenlijstje, maar vooral het ‘hoe’. Veel mensen willen vooral ergens werken waar ze het leuk hebben met hun collega’s. Zelfs als het werk niet zo leuk is, kan dat je baan toch de moeite waard maken. 

De filosoof René Gude, schrijft ook over zingeving in werk. Hij benadrukt onder andere dat ‘zinnelijkheid en zintuiglijkheid’ van belang zijn voor het ervaren van zin in je werk. Met zinnelijkheid bedoelt hij lekker, leuk en lustvol. Dat kun je vertalen naar de zin die je ervaart als je lekkere koffie drinkt, het leuk hebt met je collega’s en je met energie aan het werk bent. Zintuiglijkheid staat voor ‘het schone waarnemen’, aldus Gude. Een fijne, frisse, mooie werkomgeving draagt bij aan plezier (en daarmee de zin) in ons werk.

Zingeving is dus niets hoogdravends maar juist heel basaal: het gaat ook over onze dagelijkse omgeving op het werk.

Voor organisaties

Je kunt als werkgever zorgen voor een fijne werkomgeving, een lekkere lunch met tijd voor ontmoeting of een wandeling (voor wie wil natuurlijk), kunst aan de muur, planten, goede ontvangstruimten voor gasten en leidinggevenden met relativeringsvermogen. Als je medewerkers ambulant werken, kan een Lief & Leed-app of een leuke boodschap in de overdracht voor verbinding en plezier zorgen. Vraag vooral aan je medewerkers wat zij nodig hebben om plezier in hun werk te hebben. 

Wist je dat te veel humor op kantoor gek genoeg ook een teken van bepaalde taboes kan zijn? Dan is humor niet alleen meer verbindend, maar kan de (harde) grappencultuur ook mensen uitsluiten. Het is goed voor organisaties zich bewust te zijn van deze keerzijde. 

Meer weten?

Neem contact op

Extra informatie over het thema plezier

Boeken

Plezier in je werk van Bruce Daisley
Werk verzetten van Peter Henk Steenhuis
Corporate Tribes van Danielle Braun en Jitske Kramer

Uitgelicht

Boek: Corporate Tribes

In hun boek Corporate Tribes schrijven Danielle Braun en Jitske Kramer over joking relationships uit Mali. In deze cultuur hebben ‘grappende relaties’ niet alleen een verbindende functie. De humor hangt ook altijd samen met avoiding relationships. Dus eigenlijk bepaalde taboes. Ook in organisaties kan er een (harde) grappencultuur bestaan. Wie mee grapt, doet mee en hoort erbij. Wie buiten de boot valt, snapt de grappen niet of wordt onderdeel van de grappen en uitsluiting.

Relevante diensten rondom plezier

Nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.

Nu abonneren