Thema: Voldoening

Als je het woord ‘voldoening’ googelt, zie je dat als synoniem vaak ‘tevredenheid’ wordt genoemd. Ook zie je: ‘Voldoening is een toestand waarin je niet méér verlangt dan dat wat er is.’ We willen er nog iets aan toevoegen. In relatie tot werk horen wij het woord voldoening namelijk vaak langskomen in de zin van ‘mijn werk geeft mij geen voldoening meer’, of ‘ik wil graag met een voldaan gevoel naar huis te gaan aan het einde van de werkdag’. Als we daarop doorvragen, blijkt dat voldoening in de context van werk nog iets meer betekent dan alleen tevredenheid.

  • Kernvraag: wanneer kijk je voldaan terug?
  • Waar het om draait: zelfrespect en trots.
  • Tegenhanger: onvoldaan.
  • Vraag voor organisaties: waar kunnen onze medewerkers trots op zijn?
Verdieping over voldoening

Wat heeft voldoening met werk te maken?

Beroepen waar we snel aan denken als we het hebben over voldoening in ons werk, zijn vaak de ambachten. Vioolbouwer, meubelmaker, scenarioschrijver of componist. Beroepen waarin je iets máákt. Werk waaruit een tastbaar product tevoorschijn komt. Veel mensen verlangen daarnaar. We horen de behoefte aan concreet resultaat vaak langskomen in onze gesprekken. Werken in zorg of onderwijs geeft ook voldoening. Daar is het resultaat van je werk vaak niet zó concreet dat je het vast kunt pakken, maar een patiënt die rustig wordt van jouw aandacht of een kind dat blij wordt omdat het iets heeft geleerd, kan veel voldoening geven.

Banen waarin je vooral vinkjes moet zetten, alleen op een knop hoeft te drukken of mensen iets moet verkopen dat ze niet nodig hebben, scoren hoog op werk dat geen voldoening geeft. Misschien wordt het tijd om afscheid te nemen van dat soort werk, of om in ieder geval te zoeken naar manieren om zo’n baan te verrijken.  

Voor organisaties

  • Zorg dat werknemers het eindresultaat van hun werk kunnen zien.
  • Geef medewerkers erkenning voor hun bijdrage.
  • Laat medewerkers vertellen over waar ze trots op zijn.
  • Zoek naar manieren om functies te verrijken.
  • Geef medewerkers de mogelijkheid om hun vakmanschap te verstevigen door opleiding en training. 

Meer weten?

Neem contact op

Extra informatie over het thema voldoening

Uitgelicht

Erg grappige film die naast heerlijk vermaak laat zien hoe dagelijkse routine, van de boer en ook van de dierengevangenisbewaarder, voldoening kan geven. Op ten duur schiet de plattelandsroutine echter zijn doel voorbij en hunkert Shaun en onbewust ook alle bewoners op de boerderij naar een dagje pauze. Deze behoefte loopt heerlijk uit de hand met als gevolg dat alles op zijn kop staat. Wat de film aan het einde mooi maakt is dat de orde van de dag weer is hersteld en we zien hoeveel voldoening de boer en zijn dieren kunnen ervaren in de dagelijkse routine, doordat deze routine is verrijkt met meer aandacht voor elkaar.

Relevante diensten rondom voldoening

Nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.

Nu abonneren