Thema: Verbondenheid

We zijn niet alleen op de wereld. Dat wist je al, maar toch kan het voelen alsof je ergens alleen voor staat. Het kan ook zijn dat je graag alles alleen doet, want andere mensen houden je maar op. Niemand kan echter zonder mensen die je steunen, met je meedenken en accepteren wat je doet. Mensen die goed samen kunnen werken zijn er niet op uit om zich te profileren ten koste van anderen of van jou, maar helpen je vooruit. 

  • Kernvraag: waar hoor je bij?
  • Waar het om draait: gelijkgestemden en steun.
  • Tegenhanger: alleen.
  • Vraag voor organisaties: in hoeverre vormen we een gemeenschap waar mensen elkaar steunen?
Verdieping over verbondenheid

Wat heeft verbondenheid met werk te maken?

Verbondenheid met je werk betekent dat je wat je doet belangrijk vindt, dat je maatjes hebt op je werk, dat collega’s elkaar helpen, dat je je verhaal kwijt kunt, dat je weet wat je collega nodig heeft, dat je elkaar verdedigt als er onterechte kritiek komt, dat je erbij hoort, elkaar de waarheid kunt zeggen, dat je klussen samen aanpakt en dat je je thuis voelt op je werkplek. Daarnaast is het goed om te beseffen dat er ook veel mensen zijn die het prettig vinden om niet steeds samen te werken. Dat betekent niet dat ze zich niet verbonden voelen.

Voor organisaties

Medewerkers, die zich verbonden voelen met het doel van de organisatie en hun collega’s en zich kunnen identificeren met hun werkzaamheden, zullen zinvolheid ervaren in hun werk. In een tijd waarin veel verandert of waarin mensen tijdelijk of alleen voor een bepaalde opdracht verbonden zijn met een organisatie, is verbondenheid minder aanwezig. Om een gevoel van verbondenheid toch vorm te geven kan een (iets) langer tijdelijk contract, een kerstpakket of een uitnodiging voor een bedrijfsfeest mensen het gevoel geven dat ze er wel bij horen. 

Verbondenheid gaat er anders uitzien de komende jaren. Onderzoek onder mensen die heel flexibel werken, laat zien dat zij verbondenheid vormgeven, door: 

  • zich te richten op een doel dat zij zelf belangrijk vinden; 
  • een groep gelijkgestemden te zoeken voor steun en overleg; 
  • het inrichten van een eigen werkplek; en 
  • vaste persoonlijke routine. 

Vertaald voor organisaties, betekent dit dat werkgevers aandacht zullen moeten hebben voor de aansluiting van organisatiedoelen bij persoonlijke doelen, medewerkers zullen moeten aanmoedigen tijd door te brengen met gelijkgestemden (dat kan ook buiten de organisatie zijn), mensen de gelegenheid zullen moeten geven hun werkplek zelf te kiezen en in te richten (ook als dat telkens een andere plek is) en zullen moeten vragen wat medewerkers fijne werkroutines vinden. Dit geldt zowel voor vaste als tijdelijke medewerkers.  

Meer weten?

Neem contact op

Extra informatie over het thema verbondenheid

Boeken

Ontsnappen Uit S-Catraz (Always Change a Winning Team) van Peter P. Robertson

Relevante diensten rondom verbondenheid

Nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.

Nu abonneren