Thema: Betekenis

Van betekenis zijn betekent dat je je inzet voor iets buiten jezelf. Een ander helpen, je inzetten voor een beter milieu, zorgen dat een oud gebouw niet gesloopt wordt. Het kan van alles zijn. Het kost je geld, tijd of energie en het levert je een gevoel op van ‘ertoe doen’.

  • Kernvraag: waar wil je graag een bijdrage aan leveren?
  • Waar het om draait: iets doen dat ertoe doet.
  • Tegenhanger: nutteloos.
  • Vraag voor organisaties: waar draagt onze organisatie aan bij?
Verdieping over betekenis

Wat heeft betekenis met werk te maken?

Als je weet dat je door jouw werk bijdraagt aan een betere wereld, krijgt jouw werk een extra dimensie. Mensen die in de zorg of het onderwijs werken, weten dat. Bedrijven die speciaal zijn opgericht om iets voor de wereld te betekenen, kennen dat ook. Fairphone is zo’n bedrijf. Zij verkopen smartphones die je niet weg hoeft te doen als er iets stuk is, want de onderdelen zijn vervangbaar en bovendien eerlijk geproduceerd. Reken maar dat de medewerkers van Fairphone trots zijn op hun bijdrage aan het bedrijf.

Grote, oude ondernemingen hebben het vaak lastiger om duidelijk te maken wat hun bijdrage aan de wereld is. Gelukkig is ook daar de invloed te merken. Niet voor niets nam Unilever de Vegetarische Slager over. Of het in de praktijk ook goed uitpakt is afwachten, maar de beweging is er.

Voor organisaties

Betekenis is niet alleen belangrijk voor de aantrekkingskracht van een organisatie. Het draagt ook bij aan het resultaat. Betekenisvol werk maakt mensen bevlogen en is een bindmiddel voor de samenwerking. Je weet immers waarvoor je het samen doet. Medewerkers die door hun werk bijdragen aan een hoger doel, hebben het makkelijker bij het uitvoeren van dagelijkse klusjes, die niet zo inspirerend zijn. Ze weten immers waarvoor ze het doen. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie jongeren de keuze voor een werkkring baseren op betekenisgeving. Ook wordt onze maatschappij steeds kritischer op organisaties die goede winsten maken ten koste van mens en milieu. We zien dan ook een trend: organisaties worden zich bewuster van hun toevoegende waarde en hun bestaansrecht.

Meer weten?

Neem contact op

Extra informatie over het thema betekenis

Podcasts

Thijs Launspach Podcast met Damiaan Denys als gast – Waarom we moeten stoppen met excelleren.

Pieter van der Wielen in gesprek met Dirk De Wachter – Een gesprek over het vinden van troost als het noodlot toeslaat.

Boeken

De kracht van betekenis van Emily Esfahani Smith

Handboek betekenisvol ondernemen van Kees Klomp, Stefan Wobben, Jesse Kleijer

Het heeft geen nut, maar wél zin (quote uit de film met Herman Finkers: De Beentjes van Sint-Hildegard)

Uitgelicht

Film: Groundhog Day

Groundhog Day is een klassieker inmiddels, waarin journalist Phil keer op keer dezelfde dag beleeft, als enige in een stadje waar hij vanwege een sneeuwstorm vastzit. Hij doorloopt verschillende fases van ongeloof, euforie, wanhoop, depressie en complete zinloosheid. Als hij op de bodem is beland en het hem maar niet lukt te ontsnappen aan steeds maar dezelfde dag, begint hij iets van zijn dagen te maken. Hij doet steeds meer zijn best om anderen bij te staan, te ontzorgen, te waarderen. Zo vult hij zijn ‘eenzame’ dagen op een zinvolle manier. Een mooie film die tussen de humor door laat doorschemeren waar het écht om gaat in het leven.

Relevante diensten rondom betekenis

Nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.

Nu abonneren