Thema: Verduren

“Als ik je vraag, ‘Wat wil je in je leven?’ en je zegt iets als ‘Ik wil gelukkig zijn, een fijn gezin hebben en werk dat ik leuk vind’, dan is dat zo vanzelfsprekend dat het eigenlijk niets zegt. Een interessantere vraag, een vraag waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht, is ‘Welke pijn wil je in je leven? Waarmee ben je bereid te worstelen?’ Deze vraag lijkt van groter belang te zijn voor hoe jouw leven verloopt.”  Marc Mason

  • Kernvraag: wat moet je uithouden?
  • Waar het om draait: omgaan met ambivalentie.
  • Tegenhanger: moe.
  • Vraag voor organisaties: met welke tegenslagen hebben we te maken?
Verdieping over verduren

Wat heeft verduren met werk te maken?

Verduren heeft met het deel van zingeving te maken dat verder gaat dan werkgeluk. Bij onzekerheid, ambivalentie (je wilt iets wel én niet) of als er iets naars gebeurt, komen vaak zingevingsvragen op. Je wilt liefst dat het nare gevoel zo snel mogelijk ophoudt. De realiteit is dat deze gevoelens wel even kunnen aanhouden. Dat vraagt verduren. Verduren betekent: volhouden, doorzetten, iets de tijd geven, met tegenslag omgaan, omgaan met vragen waar geen (direct) antwoord op is, accepteren en aanvaarden. Kunnen verduren betekent dat je veerkracht hebt en weet waarom je nog hoop hebt en doorgaat. Als je in staat bent om met tegenslag en afwijzing om te gaan, ben je beter bestand tegen de stormen op je levenspad. Ook de steun uit je omgeving kan helpen om beter te verduren, je hebt dan immers gedeelde smart. 

Voor organisaties

Niet alles is leuk. Ook niet in je werk. Teveel administratie, knorrige collega’s, klanten met klachten, van alles kan een domper zijn voor het plezier van medewerkers. Sommige dingen zijn te veranderen, bijvoorbeeld slechte verlichting of lange vergaderingen. Andere dingen minder makkelijk, zoals verplichte administratie en klagende klanten. In een tijd als de onze, waarin geluk het hoogste doel in het leven lijkt, helpt het om ons te realiseren dat geluk een gevolg is en niet een doel. Een deel van het ‘werkleed’ is tijdelijk, bijvoorbeeld de onzekerheid die aangekondigde reorganisaties met zich meebrengen. Een ander deel is blijvend omdat het om een vervelende gebeurtenis uit het verleden gaat of inherent is aan het werk. Herinneren en erkennen dat je dat beseft als werkgever en dat het is geweest of erbij hoort, maakt dat werknemers zich er ook beter bij neer kunnen leggen.

Meer weten?

Neem contact op

Extra informatie over het thema verduren

Podcast

Thijs Launspach Podcast met Damiaan Denys als gast – Waarom we moeten stoppen met excelleren

Boeken

De grit factor, de kracht van passie en doorzettingsvermogen van Angela Duckworth

Corporate Tribes van Danielle Braun en Jitske Kramer

Relevante diensten rondom verduren

Nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.

Nu abonneren