Thema: Autonomie

Autonomie betekent dat je in redelijke mate de ruimte krijgt om je eigen werk te plannen en uit te voeren. Door verregaande automatisering en de invoering van procedures is er in steeds meer functies minder ruimte voor hoe jij je werk wilt doen. Je moet je houden aan regels, protocollen en invulschermen. Voor een deel van het werk is dat goed, want teveel willekeur van degene die het werk uitvoert kan schadelijk zijn. Voor een ander deel betekent het dat er weinig ruimte kan zijn om nog je eigen professionele inzicht te gebruiken. Veel mensen voelen zich daardoor gedemotiveerd.

  • Kernvraag: hoeveel ruimte ervaar je om jouw taken zelf te regelen?
  • Waar het om draait: individu zijn.
  • Tegenhanger: ingeperkt.
  • Vraag voor organisaties: hoeveel ruimte geven we medewerkers om hun werk zelf vorm te geven?
Verdieping over autonomie

Wat heeft autonomie met werk te maken?

Onderzoeksbureau Effectory geeft aan dat ruim 52% van de medewerkers autonomie missen in hun werk. Medewerkers die zich autonoom voelen, scoren hoger op rolduidelijkheid, bevlogenheid en betrokkenheid. Ze zijn gelukkiger en voelen ze zich verbonden met de organisatiedoelen.

In ons eigen onderzoek geven organisaties aan dat ze meer oog (willen) hebben voor autonomie van medewerkers. Ze gaan werken met zelfroostering, taakverrijking en proberen nodeloze administratie te verminderen, zodat medewerkers meer tijd en ruimte hebben om de invulling van hun werk zelf vorm te geven.

We zien in onze praktijk ook mensen die in wendbare, innovatieve organisaties werken. Bijvoorbeeld bij start-ups en scale-ups. Soms kan er bij hen te veel autonomie worden ervaren. Ze zwemmen als het ware en merken dat ze behoefte hebben aan duidelijkheid en structuren.

Voor organisaties

Buro Waai houdt graag een pleidooi voor de relationele kant van autonomie. Dat betekent dat je als organisatie aan de ene kant medewerkers de ruimte geeft om hun werk naar eigen inzicht te doen en aan de andere kant aandacht hebt voor hoe elke medewerker verbonden is met anderen in de organisatie. Zeker in organisaties waar interne afdelingen een klant-leverancierverhouding hebben, klinkt nog wel eens gemopper op het werk van andere afdelingen, in plaats van sámen een klus te klaren. Breng medewerkers eens in contact met mensen die werk doen dat vooraf gaat aan hun werk. En met degenen erna. Dat kunnen collega’s of klanten zijn. 

In een boeiende podcast vertelt Erik Gerritsen, Secretaris-generaal van het ministerie van VWS, dat hij bij werkbezoeken geregeld te horen krijgt over vervelende bureaucratische regels. Wat blijkt: de oorspronkelijke wetten omtrent deze regels zijn vaak al jaren geleden afgeschaft. De reden dat mensen ze in stand houden komt door ingeslepen gewoontes. Voer voor zinvolle organisatieontwikkeling dus.

Meer weten?

Neem contact op

Extra informatie over het thema autonomie

Boeken

Moral Understandings van Margaret Walker

Uitgelicht

Films: Into The Wild en Captain Fantastic

In de film Into The Wild onttrekt het hoofdfiguur zich zodanig aan de maatschappij dat hij volledig autonoom probeert te leven. Zelfvoorzienend, alle familiebanden en vriendschappen verbrekend, zelfs zijn laatste geld verbrandt hij. Uiteindelijk wordt hem deze radicale manier van leven echter fataal en blijkt hij niet in staat zichzelf te redden. Voor sommigen is deze jongen (het is een waar gebeurd verhaal) een idool. In onze ogen laat hij zien hoe eenzaam, moeilijk én zinloos ons bestaan is als we ons van alles om ons heen losmaken en willen opgaan in volledige autonomie.

Een mooie film die overigens als een soort Into the Wild voor gevorderden bestempeld zou kunnen worden is Captain Fantastic waarin een alleenstaande vader met zijn vier kinderen uit de wildernis terugkeert in de maatschappij en er (spoiler) uiteindelijk in slaagt te integreren en toch hun autonome levensstijl te hanteren. Aanrader!

Relevante diensten rondom autonomie

Nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.

Nu abonneren