Thema: Doelen

Het hebben van een of meerdere doelen waar je graag je bed voor uitkomt, geeft zin in je leven en richting aan je leven. Een doel kan motiverend werken, zeker als dit bijdraagt aan een hoger doel (lees meer daarover bij Betekenis). Hoe belangrijker je je doel vindt, hoe beter je het ook volhoudt (lees meer daarover bij Verduren). 

  • Kernvraag: aan welk inspirerend doel werk jij?
  • Waar het om draait: weten wat je wilt.
  • Tegenhanger: doelloos.
  • Vraag voor organisaties: wat inspireert onze medewerkers?
Verdieping over doelen

Verdieping

Als je weet dat je door jouw werk bijdraagt aan een betere wereld, krijgt jouw werk een extra dimensie. Mensen die in de zorg of het onderwijs werken, weten dat. Bedrijven die speciaal zijn opgericht om iets voor de wereld te betekenen, kennen dat ook. Fairphone is zo’n bedrijf. Zij verkopen smartphones die je niet weg hoeft te doen als er iets stuk is, want de onderdelen zijn vervangbaar en bovendien eerlijk geproduceerd. Reken maar dat de medewerkers van Fairphone trots zijn op hun bijdrage aan het bedrijf.

Grote, oude ondernemingen hebben het vaak lastiger om duidelijk te maken wat hun bijdrage aan de wereld is. Gelukkig is ook daar de invloed te merken. Niet voor niets nam Unilever de Vegetarische Slager over. Of het in de praktijk ook goed uitpakt is afwachten, maar de beweging is er.

Wat heeft een doel met werk te maken?

Misschien houd jij je niet zo bezig met het doel waar jouw organisatie voor is opgericht. Dat kan natuurlijk. Als jouw organisatie jou wel de ruimte biedt om jouw persoonlijke doelen te bereiken, is dat ook heel mooi.

Zo kun je goed willen worden in het afhandelen van klachten of beter leren presenteren. Als je met je leidinggevende afspreekt dat jij daar de kans voor krijgt, draagt dat bij aan jouw persoonlijke zingeving. Je krijgt misschien de mogelijkheid om mee te lopen met collega’s die al veel ervaring hebben of om een cursus te doen. Wellicht is jouw persoonlijke doel dat je de patiënten waar je mee werkt de beste specialistische zorg wilt geven. Als je daar de gelegenheid voor krijgt en je mag je bovendien steeds verder specialiseren, stap jij iedere dag je bed uit met een voor jou betekenisvol doel. Dat geeft energie en motivatie.

Voor organisaties

Als een organisatie erin slaagt om medewerkers (weer) te betrekken bij het doel van de organisatie, kunnen er bijzondere dingen gebeuren. Medewerkers werken dan niet alleen voor hun persoonlijke doelen, maar zetten hun kennis en vaardigheden ook voor elkaar in.

Een directeur van een grote organisatie vertelde ons dat hij in deze organisatie, waar hij een jaar geleden begon, een werkwijze aantrof die ervoor zorgde dat afdelingen eerder tégen elkaar dan met elkaar werkten. De afdelingen waren elkaars opdrachtgever en als de technische afdeling niet snel genoeg werkte naar de zin van de mensen die de uitvoering voor hun rekening namen, dan gaf dat gemopper. Ze gaven elkaar slechte beoordelingen en klaagden bij hun superieuren. Medewerkers van de verschillende afdelingen kenden elkaar nauwelijks en hadden geen begrip voor de situatie van de andere afdeling.

De nieuwe directeur zag dat bijna iedereen het hogere doel, het doel waar de organisatie voor was opgericht, uit het oog verloren had. Hij begon vanaf dag één dat doel te benadrukken en liet mensen op elkaars afdelingen meedraaien. Zo bewerkstelligde hij dat mensen meer begrip voor elkaar kregen en vooral dat medewerkers weer trots werden op deze organisatie. 

Meer weten?

Neem contact op

Extra informatie over het thema doelen

Boeken

Onderzoek van McKinsey

Relevante diensten rondom doelen

Nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.

Nu abonneren