VerdurenVoldoening

De belangrijkste vraag.

By 10 juli 2019 januari 4th, 2022 No Comments

De belangrijkste levensvraag is niet ‘wat wil je bereiken?’, maar ‘wat ben je bereid te doorstaan?’ Mark Manson schrijft dit in het artikel The most important question of your life. 

Als je nadenkt over wat je wilt in je leven, denk je als vanzelf aan gezond zijn, een mooie carrière hebben, een gelukkig gezinsleven of een leven waarin reizen en genieten centraal staan. Allemaal doelen die de moeite waard zijn. Er is echter een ‘maar’. 

We richten ons meestal niet op de moeite, maar op het resultaat. 

Over dat fijne resultaat kun je namelijk dromen en fantaseren. In de media zie je vooral mensen die het allemaal al bereikt hebben. Ze jubelen over hun laatste carrièremove, laten hun net gekochte droomhuis zien en posten foto’s van de exotische bestemmingen die ze aandoen. 

Wat je niet ziet zijn de overuren, de slapeloze nachten, de geldzorgen, het jezelf op moeten peppen, het verwerken van tegenslagen, het mislukken van de eerste pogingen en het doorzetten tegen beter weten in. De mensen die hun dromen bereiken, houden de moeite die ze ervoor moeten doen niet geheim hoor. Nee, wij willen het niet weten. Dat maakt de droom namelijk een stuk minder mooi. 

Manson schrijft dat hij graag een beroemde muzikant wilde zijn. Hij deed echter totaal niet wat daarvoor nodig was. Hij was alleen verliefd op het resultaat. En dus werd het niks. 

Daarnaast is er nog iets aan de hand. Het is niet zo dat als je álles doet wat nodig is, dat je er dan komt. Om het allemaal nog wat erger te maken: die garantie bestaat niet. 

Als je zeker zou weten dat je na de grootste ontberingen bereikt wat je wilt, dan kun je veel volhouden. Er zijn echter genoeg mensen die alles doen en doorstaan en dan nog niet bereiken wat ze willen. 

De uitkomst van al je gezwoeg is onzeker. Ga er maar aanstaan. 

Waarom is die vraag ‘wat ben je bereid te doorstaan?’ dan toch belangrijk? 

Als je leert volhouden en verduren leveren de pogingen die je doet om te bereiken wat je wilt wel voldoening op. Je kunt in ieder geval zeggen ‘ik heb het geprobeerd’. En de tegenslagen die je gegarandeerd krijgt, kun je met wat meer stevigheid trotseren dan wanneer je alleen maar hebt zitten dromen. 

Heidi Jansen

 

Foto door Bruce Mars via Pexels