GeborgenheidPlezierVerbondenheidVerdurenVoldoening

Niet voor watjes

By 3 juli 2019 mei 11th, 2021 No Comments

Als je in je aanpak woorden gebruikt als ‘plezier’, ‘samen’, ‘geborgenheid’*, zoals wij doen, dan laad je de verdenking op je dat werken alleen maar leuk mag zijn. Dat het ons uitsluitend  gaat om lekker in je vel zitten op je werk. Dat is niet zo. 

Werk mag uitdagen en veel van je vragen, vinden wij. 

Soms moet je zware werkomstandigheden gewoon een poosje volhouden. Veel op je bord hebben of saaie dingen moeten doen, hoort erbij. Als wij ondernemers van een start-up vragen welke thema’s vooral spanning geven dan noemen zij ‘geborgenheid’ en ‘verduren’. Daar is niet veel aan te doen. Dat hoort bij een opstartfase. Net als een organisatie die (ineens) heel veel werk op zich af ziet komen. Misschien moet je als werknemer dan je eigen inspirerende werkzaamheden even aan de kant zetten en ervaar je minder voldoening. Samen de handen uit de mouwen is wat er dan moet gebeuren. 

Een medewerker die niet meezingt in het koor, kan beter in een ander koor gaan zingen. 

Dat vinden wij ook. Afscheid nemen hoort er ook bij. Dat staat niet haaks op onze aanpak. 

Wanneer je je als werkgever echter afvraagt waar het aan ligt dat de bevlogenheid is verdwenen, het ziekteverzuim stijgt en de werkdruk maar niet minder wordt, kan het helpen om in gesprek te gaan over onze twaalf thema’s. Dat geldt ook voor individuele medewerkers die zich afvragen waar de zin is gebleven. Inzicht in, en erkennen wáár de ‘pijn’ zit, geeft op zichzelf al lucht. En met een beetje lucht kun je beter zien wat je wel en niet kunt doen om weer zin in je werk te ervaren. 

Heidi Jansen

 

Foto: Chevanon Photography

*de uitleg van deze thema’s staat op onze site www.burowaai.nl