Algemeen

Als je wilt dan kun je alles!

By 26 juni 2019 mei 11th, 2021 No Comments

Het is al ruim na middernacht als we nog een keer in een kring gaan staan om luidkeels ‘State of Independence’ mee te zingen. De 120 deelnemers houden elkaar vast, mensen huilen. 

Om half twee tol ik mijn bed in. Om zes uur zal de wekker gaan. 

Dit is de derde dag van het programma Top Coach, een jaarprogramma voor leiders, topmanagers en mensen die ‘het beste uit zichzelf willen halen’. Het is de Nederlandse kopie van ‘Unleash The Power Within’ van Tony Robbins. De Amerikaanse trainers zijn er speciaal voor naar Nederland gekomen. Om deel te nemen betaal ik een bedrag waar je ook een nieuwe kleine auto van kunt kopen. 

In zes weekenden slaan we planken doormidden en springen van een 15 meter hoge toren. We worden gedropt op een onbekende plek, alleen, 50 kilometer van het hotel, zonder geld of telefoon. We moeten maar zien hoe we thuis komen. We krijgen geen koffie, eten karige maaltijden en staan soms bijna twintig uur op onze benen voor we kunnen gaan slapen. We dansen op knalharde muziek, doorbreken onze belemmerende overtuigingen en begroeten de ene na de andere Amerikaanse goeroe op het podium. 

De kernboodschap is: ‘Je kunt alles wat je wilt!’

Na afloop van die weekenden heb ik twee weken lang vleugels. Wat een energie! 

We zijn inmiddels jaren verder en deze week is Tony Robbins in Nederland. Een zaal met honderden mensen die doorbraken willen in hun leven. Die de beste versie van zichzelf willen worden. 

Ik wens ze veel plezier.

Over de venijnige kant van dit soort programma’s wordt door de deelnemers niet gesproken. Je kúnt namelijk niet ontevreden zijn over de resultaten. Als het je niet die zakelijke successen brengt, niet dat perfect slanke lichaam, niet die geweldige relatie, dan ligt dat aan jezelf. Je hebt dan nog steeds verkeerde overtuigingen in de weg zitten. 

De eerste organisatie die dit soort dure zelfverbeteringsprogramma’s groots aanpakte was Scientology en later kwam daar Landmark bij. De kern gaat altijd over ‘the unlimited powers of the mind’. De programma’s beloven je meer persoonlijke effectiviteit, betere communicatievaardigheden en materieel succes. In veel persoonlijke coaching- en trainingsprogramma’s die we tegenwoordig vanuit ons werk volgen, tref je -sporen van- ditzelfde denken aan. 

Tony Robbins’ programma’s passen goed in een samenleving waarin toch al de nadruk ligt op prestatie, succes en eigen verantwoordelijkheid voor het slagen van je leven. 

De enkeling die het lukt om na de training een omzetstijging van 100 procent te realiseren of een topbaan te bemachtigen, zal luidkeels laten weten dat het allemaal aan je eigen inzet en mindset ligt. Voor de 98% die dat niet lukt – omdat het leven nu eenmaal grilliger verloopt dan je zou willen-, rest een gevoel van mislukking waar je liever niet over praat. 

Voor mij was de training Top Coach een prima ervaring in de categorie ‘actieve vakantie’. Ik heb er bovendien leuke contacten aan overgehouden. Achteraf gezien had ik dat ook op een andere manier kunnen bereiken. Door een wandelvakantie te boeken. 

Heidi Jansen