AlgemeenPlezierVerbondenheid

Ontwikkelen gaat vanzelf.

By 4 september 2019 oktober 28th, 2020 No Comments

Ontwikkel je! Volg je passie! Haal het beste uit jezelf! Deze mantra’s vliegen ons regelmatig om de oren. En alle verantwoordelijkheid ligt bij jou, beste werkende. 

Word jij er ook al een beetje moe van? Wat een eenzijdige manier van kijken. 

Alsof we losse atomen zijn in een maakbare wereld. Ik heb zo vaak periodes gekend dat er weinig te ontwikkelen viel. Bijvoorbeeld omdat mantelzorg al mijn tijd opslokte. Of omdat ik gewoon geen zin had in al dat ge-ontwikkel. Mijn passie heb ik ook nooit gevonden. Wel onderwerpen die mij zijn gaan boeien doordat ik er steeds meer van aan de weet kwam. Het beste uit mezelf halen? Ik heb geen idee wat ik dan moet doen. In de ene context lijk ik een ander mens dan in de andere. 

We zijn verantwoordelijk voor iets dat we helemaal niet in de hand hebben. Het leven is grillig en soms hebben we helemaal geen energie over om aan onszelf te werken. 

Waar ik wel wat aan heb gehad in mijn werkende leven? 

Mensen om me heen die me lieten weten wat ze van me vonden. Omdat ik soms niet te harden was. Dat zorgde ervoor dat ik me anders ging gedragen. Mensen om me heen die zeiden ‘dat kun jij’. Ze hadden vertrouwen in me, waar ik dat zelf niet had. Mensen om me heen die zorgden dat ik kon doen wat nodig was. Ze hielpen met praktische dingen, zoals het schoonhouden van mijn huis of ze namen werk van me over omdat ik ergens anders moest zijn.

Maar je moet je toch ontwikkelen? Je moet toch mee met de snelle veranderingen in werk en op de arbeidsmarkt? Anders ben je toch onvoldoende voorbereid op wat er in de toekomst van je gevraagd wordt? Maak je geen zorgen. We zijn niet gek. 

Als een werkgever duidelijk maakt wat er waarom moet gebeuren en hij geeft daar de mogelijkheden voor, doen we mee. 

In ons eigen tempo en op ons eigen moment. In overleg met elkaar. We zorgen er wel voor dat we kunnen wat nodig is. Ook zonder al die bombarie. En als een collega even niet mee kan komen, nemen we hem wel op sleeptouw. 

Die eenzijdige focus op werken aan jezelf, daar heb ik weinig mee. Het staat los van de werkelijkheid. De realiteit is dat we verder komen als we elkaar een handje helpen en we niet steeds in de war gebracht worden door het zoveelste verander- en ontwikkelplan dat met hippe woorden wordt aangekondigd. Ontwikkelen gaat vanzelf als we weten waar we het voor doen. 

Heidi Jansen