AlgemeenVerdurenVertrouwen

Niks zingeving

By 11 september 2019 oktober 15th, 2020 No Comments

Begin dit jaar startte ik met twee partners en een paar enthousiaste mensen Buro Waai. We doen organisatieadvies, loopbaanbegeleiding en (team)coaching met als speerpunt zingeving in werk. Om dat allemaal op de kaart te zetten maakten we de afgelopen tijd programma’s, testten workshops uit en bedachten een nieuwe manier van loopbaanbegeleiding. Daarnaast startte ik met een promotieonderzoek over werk en zingeving als buitenpromovendus (lees: dan bekostig je je onderzoek zelf, maar krijgt wel begeleiding van de universiteit). 

Vanuit Buro Waai hebben we twaalf thema’s benoemd (op basis van bestaand onderzoek) die betrekking hebben op zingeving in je werk. We maakten ook een zintoets aan de hand waarvan je kunt ontdekken hoe het gesteld is met de zin in je werk. 

Natuurlijk vulde ik de zintoets ook zelf in. Wat denk je? Mijn zingeving in werk scoort momenteel laag. 

Hoe dat kan? Elke startende ondernemer gaat door een periode waarin je maar moet afwachten of jouw dienst of product aanslaat (vertrouwen). Je hebt weinig geld (geborgenheid), je hebt nog geen team om je heen dat op elkaar ingespeeld is (samen) en je weet dat je nog wel even moet volhouden (verduren). In die periode zit ik nu. 

Alle seinen staan op groen, dat gelukkig wel: de eerste opdrachten zijn er, we worden zichtbaarder op social media, we worden gebeld door mensen die ons willen interviewen en mensen reageren enthousiast op onze boodschap. 

Ik kan niet anders dan doorgaan. Mijn intrinsieke gedrevenheid om bij te dragen aan de arbeidsmarkt van de toekomst is bijna groter dan ik aankan. Het betekent lange dagen maken, ideeën die uit het niets opborrelen en waar ik meteen wat mee wil, schrijven, mensen spreken, lezingen houden, het hele land door rijden. Het is een soort zelfkwelling die veel energie geeft. Een periode als dit is ook machtig mooi en bewijst des te meer dat niet alles leuk hoeft te zijn. Om iets te bereiken moet je kunnen verdragen. 

‘De mens functioneert het best als hij voldoende lijdt‘, 

las ik in een interview met psychiater Damiaan Denys. En ook een eerdere blog van mij ging hierover. Die blog gaat over de vraag: ‘wat ben je bereid te verdragen?’. 

Dit is eigenlijk precies wat we bij Buro Waai bedoelen met ons thema ‘verduren’. Een periode van verduren kan ook zin geven, blijkt. Al is het maar dat je merkt dat je wel tegen een stootje kunt. 

Toch die zintoets nog maar eens doen, misschien moet ik de uitslag anders lezen dan ik eerst deed. 

Heidi Jansen