AutonomiePlezierVoldoening

72 uur werken, ja graag!

By 18 april 2019 januari 4th, 2022 No Comments

Mensen die niet zes dagen van negen tot negen willen werken, hoeven niet te solliciteren. Jack Ma, de baas van Alibaba (een online handelsplatform waarop makers hun producten kunnen aanbieden), zei dit in een intern overleg. 

Zoveel werken leidt tot een enorm geluk, voegt hij toe.

Tja, wat vinden wij daarvan? Voor Nederlanders zou dat een stap terug in de tijd betekenen. In de industriële revolutie waren zulke lange werkdagen normaal. Ik wil zijn opmerking niet zomaar afdoen als onzin. Ik kan me zelfs voorstellen dat 72 uur werken inderdaad tot groot geluk kan leiden. Als ….

….. dat werk ruimte geeft voor veel eigen inbreng, als ik veel plezier heb met mijn collega’s, als ik wel naar, bijvoorbeeld, de tandarts kan als dat nodig is, als ik er normaal voor betaald word en als ik me van betekenis voel met wat ik doe. 

Eigenlijk werk ik al twaalf uur per dag, zeven dagen in de week zelfs. Iedere dag ben ik namelijk vanaf zeven uur onze dieren aan het verzorgen. Rond negen uur stap ik in de auto om naar het werk te gaan. Daar heb ik gesprekken, geef een training of wat er maar op de agenda staat. Rond zeven uur ben ik weer thuis. In de avond maak ik nog een rondje langs de dieren en tussen negen en elf  doe ik nog wat administratie of mail. Op dinsdag en donderdag werk ik vaak thuis. Dan ben ik aan het lezen, schrijven, mails beantwoorden en ontwikkel ik programma’s voor onze dienstverlening. Tussendoor doe ik iets huishoudelijks (ook werk). Als ik even boodschappen moet doen, dan kan dus tussendoor. Op zaterdag volg ik een opleiding of stort mij op de werkzaamheden op ons erf. Allemaal werk. Het klinkt veel, maar het is afwisselend, ik kan veel in mijn eigen tempo doen én ik ben bezig met wat ik belangrijk vind. Daardoor krijg ik er meer energie van dan dat het kost.

Als je op een rijtje zet wat jij állemaal doet: jouw betaalde werk, onderweg zijn, je bankzaken, je huishouden, het zorgen voor je kinderen en je activiteiten voor een vereniging ofzo, haal je die uren ook wel. En het is allemaal werk. We hoeven dus niet ondersteboven te zijn van de uitspraak van meneer Ma. 

Als het werk bij Alibaba ook zo’n fijne afwisseling en vrijheid biedt, willen we het wel overwegen toch? 

Heidi Jansen