BetekenisGeborgenheidVerduren

Onderweg naar thuiswerk

By 20 november 2020 januari 4th, 2022 No Comments

Nu we langer moeten blijven thuiswerken, althans in de beroepen waar dat kan, lopen we tegen nieuwe vragen aan. Eén van die vragen is hoe je jezelf als professional kunt blijven zien, als je zo van je bed achter de pc rolt. Voor onze werkidentiteit hebben we het nodig om ons werkleven van privé te scheiden, zegt schrijver-filosoof Pieter Hoexum. Onderweg zijn naar je werk speelt daar een rol bij.

Het reizen van en naar het werk is van belang voor ons welbevinden in werk, ontdekte Hoexum. “Het is moeilijk professional te blijven als je thuiswerkt”, schrijft hij in een artikel in Trouw. “Om aan het werk te kunnen, om het werk ook zelf ernstig genoeg te kunnen nemen, moet je de privésfeer verlaten.” Hij merkte dat het onderweg zijn, als een soort onderbreking tussen wonen en werken, ook bij de werkplek hoort.

“Hoe minder mogelijkheden tot ‘uitgaan’ er waren, hoe minder waardevol het ‘thuisblijven’. Binnen en buiten bleken twee kanten van dezelfde medaille te vormen, die alleen samen zin en waarde hebben. Geborgenheid is onmisbaar, maar als je niet naar buiten kan of mag, ben je eigenlijk opgeborgen, om niet te zeggen: opgesloten. En uitgaan en buiten zijn is alleen echt aangenaam en zinvol als je op ieder moment dat je dat wilt, naar binnen kan. Anders ben je thuisloos, dakloos.”

Ik ken inmiddels heel wat mensen die, voor ze aan het werk gaan, eerst een rondje fietsen of zelfs de auto pakken voor een ritje. De overgang van binnen naar buiten en weer naar binnen is blijkbaar van belang om ons werk als werk te ervaren en onszelf als professional. Dat geeft ons een beetje houvast om werk thuis vol te blijven houden.

Dus: laten we de dag beginnen met een ommetje, in onze werkoutfit natuurlijk, want hoe voel je je anders die professional? En zeg nou niet dat we daar geen tijd voor hebben, de zin van ons werk staat op het spel.

Heidi Jansen