AutonomieBetekenisDoelenPlezier

Zinvolle drukte

By 9 oktober 2019 december 20th, 2021 No Comments

Als je het over zingeving hebt, denk je automatisch aan rust en stilte. Toch? Tijd voor bezinning, even stil staan bij wat belangrijk is. Die associaties heb ik er zelf althans bij. Tijd, rust, stilte, ruimte is fijn en zinvol. 

Vind ik ook. Maar … hoe zit het dan in tijden van grote werkdruk of drukte in het algemeen? 

Zelf houd ik wel van een volle agenda. Van hot naar her reizen, hele dagen in gesprek of aan het schrijven en ook in de avonden nog wat werken. Het is voor mij geen straf. De meewarige blikken van mensen die vinden dat ik het toch echt wat kalmer aan moet doen laat ik meestal links liggen. Zingeving heeft voor mij niet zoveel te maken met rust. Wat mij zin geeft is het gevoel te hebben dat ik iets bijdraag aan het leven van een ander. Door mee te denken over loopbaan- of organisatievragen bijvoorbeeld. Of door aan een inspirerend doel te werken: mijn promotieonderzoek bijvoorbeeld. Of door in gesprek te zijn met mensen over een andere kijk op samenleven. Tijdens lezingen bijvoorbeeld. 

Loop ik mezelf dan niet voorbij? Zou kunnen, maar is nog nooit gebeurd. 

Wat mij enorm helpt om een drukke werkweek aan te kunnen én ook nog volop zin te ervaren is ten eerste: beseffen dat het mijn eigen keuze is. Als iemand me dwong zoveel uren te werken was ik er snel mee klaar mee, vrees ik. Ten tweede: de vrijheid hebben om het bijltje er even bij neer te gooien als ik daar zin in heb. Bijvoorbeeld zomaar een afslag van de snelweg nemen en op de motorkap voor me uit te gaan zitten staren over een weiland. Geweldig is dat! En ten derde: geen dingen doen terwijl ik eigenlijk iets anders wil doen. Poeh, dat is voor mij een energielek van jewelste. 

Voor iedereen werkt het anders natuurlijk. Gelukkig is niemand gelijk. Ik wil het alleen even opnemen voor al die mensen met volle agenda’s die het gevoel hebben dat ze iets fout doen. Als jij er blij van wordt: ga door. Zin zit ook in drukte!

Heidi Jansen