BetekenisVoldoeningWaardering

Voor altijd zin

By 10 september 2021 december 20th, 2021 No Comments
blog-voor-altijd-zin-buro-waai

Waarom willen we eigenlijk zin in ons werk? Is het niet genoeg om er je brood mee te verdienen en in je privétijd met zinvolle zaken aan de slag te zijn?

Natuurlijk kan dat. Zingeving beperkt zich zeker niet tot werk. Alles waar je graag aan bijdraagt en waar je met plezier je bed voor uitkomt geeft zin aan je leven. Bovendien is geld verdienen om te kunnen leven op zichzelf al zinvol.

Maar…

Werk neemt nogal wat tijd in beslag en het maakt uit voor de energie die je hebt voor andere dingen in je leven, of je gedeprimeerd of voldaan thuiskomt uit je werk. Bovendien zullen we waarschijnlijk veel meer jaren gaan werken.

Andrew Scott & Lynda Gratton stellen in hun boek The New Long Life dat we ons als samenleving moeten gaan voorbereiden op werken tot ons tachtigste. We worden namelijk steeds ouder. Pensioenen worden daardoor onbetaalbaar, we hebben alle arbeidskracht nodig en bovendien worden veel mensen helemaal niet gelukkig van leven zonder werk.

De behoefte een bijdrage te leveren aan de samenleving, houdt velen aan het werk. Er zijn steeds meer mensen van 65 jaar of ouder met betaald werk. Sinds 2003 nam het aantal werkende 65-plussers toe van 75.000 tot 300.000 in 2020 (Bron: CBS.nl).

Een complicerende factor is dat er maar heel weinig mensen zullen zijn die nog hun leven lang hetzelfde werk kunnen doen, want werk verandert in hoog tempo. Delen van bijna ieders werk worden geautomatiseerd, verdwijnen of veranderen dusdanig, dat voortdurende bijscholing noodzakelijk is. Misschien hebben we straks allemaal wel drie of vier beroepen tijdens ons werkzame leven. We zullen steeds opnieuw uitvinden welk werk bij ons past en zullen moeten blijven leren. Des te belangrijker dat ons werk zin heeft en zin geeft. Anders houden we dat niet vol.

Hoog tijd ook om oudere werknemers niet te zien als bijna afgedaan, maar als de ruggengraat van de werkvloer. Ze hebben straks net zoveel up to date kennis als de jongere generatie, omdat ze zijn blijven leren. Daarnaast brengen ze inzicht en ervaring uit hun voorgaande beroepsleven mee.

Om al die werkjaren die ons te wachten staan vol te houden, is het een must om aandacht te hebben voor wat zin geeft aan ons werkend bestaan. Mocht je willen weten wat dat is? Kijk maar eens bij onze twaalf thema’s voor zin in je werk.

Heidi Jansen