BetekenisPlezierVerbondenheid

Rigide hybride

By 10 juli 2021 oktober 9th, 2023 No Comments
werken op afstand

Het leek mij geweldig. Je werk doen vanaf een cruiseschip, een Alp, of een eiland. Overal ter wereld je laptop kunnen openklappen en met zand tussen je tenen je werk doen. De realiteit was, dat dat toch wat lastig te combineren viel met andere zaken in mijn leven (mijn man wilde bijvoorbeeld niet mee) en ik vond eigenlijk ook dat echte gesprekken alleen face to face konden. Hoe ouderwets! Want toen kwam corona en bleken we allemaal, ook ik, prima vanachter een scherm gesprekken te kunnen voeren. Alsnog dat eiland opzoeken dan?

Inmiddels hebben we meer ervaring achter schermen dan ons lief is (in sommige functies althans) en blijken we graag weer naar kantoor te willen. Opvallend: jongeren willen het liefst van allemaal terug naar kantoor. In een onderzoek van de VU blijkt dat een grote groep werknemers onder de 30 het liefst terug wil naar kantoor. Ze zijn kleinbehuisd, willen van collega’s leren en een netwerk opbouwen met collega’s op kantoor. En dat lukt niet of nauwelijks achter je keukentafel.

Bedrijven hebben het nu over blijvend hybride werken, maar onderzoekers waarschuwen ervoor dat dat wel gepaard moet gaan met goede afspraken, waarbij ieders wensen gehoord worden. Als iedere werknemer zelf kan bepalen welke twee dagen hij of zij naar kantoor gaat, dan kan het zijn dat sommige collega’s elkaar nooit meer zien. En vergaderen met de helft van de teamleden thuis en de helft aan tafel op kantoor, werkt misschien ook niet zo fijn.

Mensen floreren juist van kleine gesprekjes in het voorbijgaan, de lach van een collega, een onzinnige opmerking of een lunchwandeling met elkaar. Zich verbonden voelen met het werk, collega’s en de doelen van de organisatie is wat mensen zin geeft in het werk en daar is echt contact voor nodig. Dat contact moet juist niet altijd functioneel en nuttig zijn.

Het kantoor als ontmoetingsplek blijft noodzakelijk voor creativiteit en voor een gevoel van verbondenheid, daar is iedereen het wel over eens. Die ontmoetingsplek moet echter niet té vrijblijvend zijn. Wie maar af en toe even binnenwaait zal zich niet zomaar creatief en verbonden voelen. Daar is echt contact, tijd, stabiliteit en rust voor nodig.

We moeten dus nog even nadenken voor we al te rigide hybride gaan werken.

Heidi Jansen

https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2021/apr-jun/210609-jongeren-worden-de-dupe-van-thuiswerken-na-corona.aspx