Algemeen

Pas op voor zingeving

By 22 mei 2019 december 20th, 2021 No Comments

Ruim een derde van de medewerkers staat open voor een nieuwe baan, blijkt uit onderzoek dat Indeed vorig jaar liet doen. De meerderheid van deze medewerkers geeft aan dat ze graag werk zouden hebben met meer betekenis. Ze willen werk doen waarmee ze een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de organisatie en de samenleving. 

Tegelijkertijd neemt het aantal organisaties dat zich bezint op hun betekenis voor de samenleving toe. Een voorbeeld daarvan is Eneco. Zij transformeerden de afgelopen jaren van een gewone energieleverancier naar een bedrijf met purpose: ‘duurzame energie voor iedereen’. 

Steeds meer organisaties en werknemers zijn op zoek naar zin.

Het kost tijd om een bedrijf dat zich tot nu toe niet zo bezig houdt met betekenis voor de samenleving te veranderen in een bedrijf met zin. Werkgever, werknemers en andere betrokkenen moeten dan gaan nadenken over wat hun betekenisvolle doel is, welke waarden leidend zijn en hoe medewerkers weer voldoening in hun werk krijgen. Ga er maar aan staan. 

Bij Eneco hebben ze de nadruk gelegd op ‘samen’, hebben ze er de tijd voor genomen – ruim zeven jaar – en leefde er bij de top een sterke overtuiging dat dit de gewenste weg was.* 

Bedrijven met betekenis richten zich op een inspirerend en betekenisvol doel. Zinvol werk heeft daarnaast ook te maken met wat organisaties intern te bieden hebben. Dan heb je te maken met verschillende wensen. Wat onder zin in werk wordt verstaan, blijkt per mens te verschillen. De één vindt werk zinvol als er een mooi doel wordt nagestreefd, de ander als persoonlijke waarden herkend worden in de waarden van het bedrijf en de volgende wil vooral een team waar je plezier mee kunt hebben. Genoeg aandachtspunten dus om, naast de purpose van de organisatie, intern mee aan de slag te gaan. 

Bedrijven die dat doen, hebben een streepje voor.

Dat mensen in een zinloze baan blijven hangen heeft meestal te maken met zekerheid. Zekerheid ligt namelijk aan de basis van zingeving. Als je bij een mogelijke nieuwe werkgever alleen een tijdelijk contract kunt krijgen, is dat reden genoeg om een vervelende baan vol te houden.

Nu meer bedrijven weer vaste banen bieden, is zekerheid geen belemmering meer en mogen organisaties zonder zin wel op gaan passen.

 

Heidi Jansen

 

*(Bron: Nationaal Onderzoek Purpose in Organisaties)