AlgemeenPlezier

Niet werken

By 29 januari 2020 december 20th, 2021 No Comments

In de interviews die ik voer in het kader van mijn onderzoek hoorde ik over een interessant project. De organisatie waar het interview plaatsvond, is bezig met een project om mensen te leren niet te werken. 

Ja, dat lees je goed. Medewerkers moeten leren NIET te werken.

Blijkbaar kunnen we niet meer stoppen met werken en dat heeft consequenties. Ziek worden bijvoorbeeld. Ik moet zeggen dat ik het wel herken. Er zijn het afgelopen jaar weinig dagen geweest dat ik niet werkte. Dat heeft er misschien mee te maken dat een nieuw bedrijf starten betekent dat je bruist van de ideeën en daar veel energie van krijgt. Maar iets in mij voelt wel dat het een beetje de spuigaten uitloopt. En ik ben niet de enige. Waarom werken we zoveel? 

Over dat thema ben ik al veel theorieën tegengekomen. In onze prestatiemaatschappij tel je vooral mee als je het uiterste uit jezelf haalt. Veel uren werken, promotie maken en status verwerven, dat is het doel. Vanuit een meer psychologische invalshoek gezien zou het wel eens kunnen zijn dat we zoveel werken omdat we daardoor niet stil hoeven te staan bij allerlei dingen waar we liever geen aandacht aan besteden. Een ziek familielid bijvoorbeeld of dat lege gevoel van binnen. Vanuit weer een ander gezichtspunt (filosofisch) wordt gezegd dat we als mens vooral een ‘carrière zelf’ zijn geworden. We leiden ons leven als ondernemers, of managers: we regelen, coördineren en plannen en denken dat als we maar de juiste keuzes maken en hard werken ons leven geslaagd zal zijn. 

Luieren en lummelen zonder op de tijd te letten, we zijn het verleerd. Althans velen van ons. We doen of we er geen tijd voor hebben. Ik moet zeggen dat het project waar ik in het begin van deze blog over schrijf, mij wel een schop onder mijn kont gegeven heeft. 

Ik moet er toch niet aan denken dat we straks allemaal (en ik voorop) op cursus moeten om te leren hoe we op moeten houden met werken. Dat is mijn eer te na. 

Mens-zijn gaat over zoveel meer dan werken. Ik weet heus wel hoe ik moet luieren, mijmeren, hobbyen en genieten van de mooie en leuke dingen van het leven. 

Dat project ‘niet werken’, heeft mij nu al iets gebracht, namelijk dat ik ga zorgen dat ik daar geen cursus voor nodig heb.  

Heidi Jansen