Algemeen

Hou op met authentiek zijn

By 15 februari 2019 september 15th, 2020 No Comments

Wees jezelf, wees authentiek! Daar word je gelukkig van! Ik weet niet of jij deze oproep de laatste jaren al eens tegen bent gekomen, maar als je een beetje met zelfhulpliteratuur aan de slag gaat, word je met dit gebod om de oren geslagen. We moeten op zoek naar ons diepste zelf en naar onze eigenlijke kern volgens deze literatuur.

Mijn ervaring is dat je lang kunt zoeken en Jeffrey Wijnberg zei het al (het is de titel van één van zijn boeken): ‘In het diepst van de ziel is niets te zien’. Ik ben het met hem eens. Er is geen hoger, dieper of authentieker zelf. Wél dieperliggende neigingen en driften, maar die laat ik liever niet onbekommerd hun gang gaan.

En ja, ik ben er zelf ook naar op zoek geweest. In allerlei trainingen en cursussen heb ik best een poos gezocht naar mijn authentieke zelf en kwam tot de conclusie dat het er gewoon niet is. De mensen die ik tegenkwam tijdens mijn zoektocht hebben het volgens mij ook niet gevonden, want sommigen zijn na twintig jaar nóg op zoek.

Als je wilt weten wie je bent: vraag het een ander. Jouw omgeving kan je prima vertellen wie je bent omdat zij veel meer van je zien dan jij vanuit een innerlijke blik kunt. Bovendien kun je dan de tijd die je anders zou besteden aan zoeken naar jezelf, gebruiken om al die mooie eigenschappen van jou in te zetten voor iets wat ertoe doet.