AlgemeenDoelenVerbondenheidWaarden

Het verschil tussen geluk en zingeving

By 13 november 2019 december 20th, 2021 No Comments

Als je het over zingeving hebt, denk je al snel aan geluk. Als je gelukkig bent, ervaar je zin, toch? Zo simpel is het niet. Soms doen we namelijk dingen die helemaal niet zo fijn zijn en ook geen geluksgevoel geven, maar die wel een gevoel van zin geven. Je oude buurvrouw helpen met boodschappen bijvoorbeeld, of je collega uit de brand helpen, hoewel daardoor je eigen werk blijft liggen. 

Zingeving blijkt een belangrijke drijfveer, zo ontdekte onderzoeker Dan Ariely. Soms belangrijker dan geluk of plezier.  

We willen een ander graag helpen en de wereld een beetje beter maken. Ook al kost ons dat wat. 

Zingeving is het ervaren dat je van betekenis bent en dat is wat we nodig hebben voor een vervuld leven.

Zingeving heeft een passieve kant. Een gevoel van zin kan je zomaar overvallen als je bijvoorbeeld tijdens een wandeling wordt geraakt door de grootsheid van de natuur en je eigen nietigheid. Zingeving heeft ook een actieve kant. Bijvoorbeeld als je iets doet dat bijdraagt aan je eigen plezier of aan het geluk van een ander. Werk wordt zinvol als je bijdraagt aan een betekenisvol doel én als je gezien wordt in wat je doet. Actief en passief dus. Zingeving is lang niet altijd maakbaar en toch kun je iets doen dat zin geeft. 

Zingevingsvrágen ontstaan meestal als er iets gebeurt waardoor je leven op zijn kop wordt gezet en alles zinloos lijkt. Als je die gebeurtenis een plaats leert te geven op een manier die leidt tot acceptatie en of zelfs tot motivatie, ervaar je weer zin. Denk aan het oprichten van een stichting voor de ziekte waar een geliefde aan is overleden. Het is niet zo dat daardoor je verdriet stopt, maar je doet iets dat betekenis geeft aan de gebeurtenis. 

Ook als je het niet op kunt brengen íets te doen, of je pogingen mislukken, dan nog kun je overvallen worden door een gevoel van zin. Misschien doordat een ander iets zegt dat alles in een ander licht zet, of doordat je weer gaat zien dat er ook veel goeds in de wereld is. 

Zin, het blijft een bijzonder begrip. Je kunt het maken, hebben en vinden, maar het meest bijzondere is dat je het krijgt als je geeft. 

Heidi Jansen