AlgemeenGeborgenheidVerbondenheid

Geborgenheid

By 21 augustus 2019 oktober 28th, 2020 No Comments

Leuke collega’s hebben, je gewaardeerd voelen in je werk, weten dat je de komende jaren werk hebt en merken dat je het leven aankunt. Dat geeft geborgenheid. 

Geborgenheid is een woord dat we in de dagelijkse praktijk niet vaak gebruiken. Als je het googelt kom je de volgende betekenis tegen: ‘geborgenheid is een belangrijk gevoel dat bijdraagt aan een goede gemoedstoestand en positieve levensvisie.’

Zingeving is sterk verbonden met geborgenheid. 

Je kunt namelijk nog zoveel leuke, inspirerende dingen doen, als je niet zeker bent van je baan, je relatie of je woonsituatie is zingeving ver te zoeken. Geborgenheid betekent veiligheid en zekerheid ervaren, het gevoel hebben dat je ergens bij hoort. Op die basis is het mogelijk dingen te ondernemen en uit te proberen. 

We leven in een tijd waarin vaste banen steeds minder voorkomen en flexibiliteit het adagium is. Dat betekent onzekerheid. Zelfs als je een vaste baan hebt, kan het zijn dat de inhoud van je werk zó verandert dat je je gevoel van zekerheid verliest. Je moet opnieuw uitvinden wat er van je gevraagd wordt.

Natuurlijk is flexibiliteit en onzekerheid ook léuk. Veel mensen genieten van de vrijheid die ermee gepaard gaat. Niet alles hoeft vast en zeker te zijn. 

Zoals zo vaak in het leven, komt het aan op de hoeveelheid onzekerheid waar je mee geconfronteerd wordt. Als je leven door een ingrijpende gebeurtenis ineens helemaal op zijn kop staat, raak je je gevoel van geborgenheid kwijt. Als je een nieuwe opdracht krijgt waarvan je nog niet weet hoe je het aan zult pakken, ervaar je ook onzekerheid, maar die voelt als uitdagend. 

Om een periode met grote onzekerheid aan te kunnen, helpt het als er mensen zijn die iets doen om je te helpen. Mensen die erop vertrouwen dat het goedkomt, nog voor jij dat kunt. Je hoeft het niet alleen te doen. Geborgenheid vind je vooral met elkaar. 

Heidi Jansen