AlgemeenEthiekWaarden

Een wrang gevoel

By 15 mei 2019 mei 11th, 2021 No Comments

We misten de melding dat we nieuwe voorraad moesten sturen van ons boek ‘Werk en Zingeving’. Ineens stond het boek als ‘niet leverbaar’ op de website van de online verkoper. Terwijl ik snel een nieuwe voorraad toestuurde, had één of andere slimmerik onze online kraam gepikt en bood het boek daar voor een driedubbele prijs aan. Wat bezielt iemand om dit te doen? Hoe kun je nou misbruik maken van het werk van een ander? 

Het thema ‘ethiek’, is onderdeel van onze kijk op zinvol werken. Wie immoreel handelt, ervaart morele stress. Althans, veel mensen ervaren dat. Niet iedereen, zoals hierboven blijkt.

In België loopt een tweejarig project over morele stress in de zorg. Hun definitie: morele stress is het wrange gevoel dat zorgverleners ervaren wanneer zij hun waarden en visie op goede zorg niet in de praktijk kunnen brengen. 

Een ‘wrang gevoel’, dat krijg je als je niet kunt handelen volgens je eigen waarden. 

Bijvoorbeeld als je iets moet verkopen waar je niet achter staat, een klant moet behandelen op een manier die niet de jouwe is, service moet verlenen op een manier waar jij niet trots op bent. Hoeveel mensen zouden deze stress ervaren? Hoe lang duurt het voor je ziek wordt van je werk als je hiermee te maken hebt? 

Op de site van het project staat een vragenlijst aan de hand waarvan je de mate van morele stress kunt meten. Het is geschreven voor de zorg, ik pas de vragen iets aan:

  1. Ik voel dat ik tekort schiet naar onze klanten.
  2. Ik voel dat ik, om mijn taken te kunnen afwerken, mijn waarden en visie op klantcontact aan de kant moet zetten.
  3. Ik zie dat mijn collega’s klanten niet goed genoeg behandelen.
  4. Ik denk bij mijzelf ‘waar ben ik eigenlijk mee bezig’.
  5. Ik voel dat ik mijn idealen over goede dienstverlening moet bijschaven.
  6. Ik voel dat ik beloftes niet kan nakomen.
  7. Ik voel dat ik mijn werk niet kan doen zoals ik dat zou willen doen.

En? 

Hoe staat het met jouw ‘wrange gevoel’? 

Heidi Jansen