AlgemeenPlezierVoldoening

De zin van geld

By 11 december 2019 december 20th, 2021 No Comments

Geld is belangrijk. Met geld laat je zien dat je succes hebt (en succes is nu eenmaal belangrijk in onze prestatiemaatschappij), met geld kun je dingen voor elkaar krijgen, geld geeft vrijheid. Het is onzin om te zeggen dat geld niet gelukkig maakt, want dat doet het wel. Geldzorgen maken je namelijk snel ongelukkig. 

Af en toe laait de discussie over topsalarissen op. Sommige mensen verdienen miljoenen en dat vinden we ‘over de top’. Van mij mag iedereen verdienen wat ie kan. Het gaat er om wat je er mee dóet. Als je geen grenzen kent en je geld alleen aan nóg meer luxe besteedt, hoe rijk ben je dan? Je loopt blijkbaar je honger naar meer en nog meer te stillen. Hoeveel jachten kun je bezitten, hoeveel huizen, hoeveel tassen en horloges? Veel, als je de bladen mag geloven. Maar maken al die dingen gelukkig? Misschien wel, als bezit je doel in het leven is. 

Als we inzichten over het verschil tussen geluk en zin toepassen op geld, zie je iets interessants. Je wordt inderdaad gelukkig van krijgen en hebben. Vandaar dat mensen denken dat meer geld hebben meer geluk geeft. De narigheid is dat dit een bodemloze put is als je geen ‘genoeg’ kent. Zonder genoeg komt er nooit een einde aan het verzamelen van bezit. Je bent en blijft eigenlijk even arm, want je beseft vooral wat je nog niet hebt.

Zin ervaar je door te géven. Dat geldt ook voor geld. Als je je geld inzet voor anderen, ervaar je meer zin dan wanneer je alles voor jezelf houdt. Dit klinkt natuurlijk erg soft en iedereen mag gelukkig doen met zijn geld wat ie wil. Maar als je je, zittend op al je geld, afvraagt waar dat lege gevoel toch vandaan komt, is hier een inzicht: je gaat je minder leeg voelen als je je geld gaat delen in plaats van alleen maar aan jezelf uitgeven. Ook als je geen miljonair bent.

Mensen zijn vaak bang om teveel te betalen, maar hoe leuk is het een ander wat te gunnen?  Betaal die aannemer gewoon eens wat hij denkt dat nodig is voor die verbouwing zonder dat jij alleen de laagste prijs accepteert. Geef je geld aan een kunstwerk uit, om er daarmee voor te zorgen dat de kunstenaar mooie dingen kan blijven maken, koop je spullen in het buurtwinkeltje, waardoor die ondernemer kan blijven bestaan. Wees eens niet zo bang je geld uit te geven als je er een ander blij mee maakt. Zomaar weggeven hoeft niet, een eerlijke prijs betalen kan al veel uitmaken. 

Het grappige is dat de ander én jij er blij van wordt. Want geld geeft zin ……. als je het weggeeft. 

Heidi Jansen