Deze leergang helpt je om vraagstukken binnen organisaties of teams beter te doorgronden en te beïnvloeden door vanuit een systemisch perspectief te kijken. Systemisch werken in organisaties en Organisatieopstellingen staan hierbij centraal. We bieden deze leergang aan in samenwerking met Onderstroom inZicht.
Leergang Systemisch Werken
Systemisch perspectief
Het systemisch perspectief kan naast alle bestaande managementmodellen, bedrijfsstructuren en organisatieplannen bestaan. Het is niet of/of, maar en/en. Wanneer je systemische inzichten tastbaar maakt en mensen binnen de organisatie patronen en inzichten laat ervaren, kun je systemisch werk integreren in uiteenlopende vraagstukken en verander- of ontwikkelprocessen binnen organisaties.
Voor wie?
De leergang is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het toepassen van systemisch werken, kijken en denken binnen organisaties en teams. Denk hierbij aan:
- Projectleiders
- Consultants
- Trainers
- (HR)-adviseurs
- Onderwijs- en zorgprofessionals
- (Bedrijfs)maatschappelijk werkers
- Begeleidingskundigen en
- Coaches.
Interesse?
“Systemisch werken geeft een heldere blik op organisatiepatronen en nieuwe inzichten.”
MariskaBuro Waai
Wat gaan we doen?
In de leergang gaan we dieper in op het systemisch benaderen van werk gerelateerde vraagstukken. Je leert hoe je zelf een opstelling kunt begeleiden in jouw werkpraktijk.
De basisprincipes zoals binding, ordening en balans komen bij systemisch werken in organisaties overeen met systemisch werken binnen het familiesysteem. Een belangrijk verschil is dat je een organisatiesysteem kunt verlaten, terwijl een familiesysteem altijd een integraal deel van jezelf blijft.
Als begeleider is het essentieel dat je je eigen thema’s kent en herkent. Dit stelt je in staat om stevig te blijven staan bij het begeleiden van anderen en de inzichten die je aanbiedt ook zelf te ervaren. Een voorwaarde voor deelname is daarom dat de leergang ‘Familiesystemen Basis’ reeds bij Onderstroom inZicht of bij een andere erkende opleider is gevolgd.
Wanneer een organisatieopstelling?
In deze leergang leer je ook zelf organisatieopstellingen te begeleiden. De mogelijkheden voor het inzetten daarvan zijn divers. Enkele voorbeelden van opstellingen die tijdens de leergang aan bod komen en worden geoefend:
- Leiderschap en teams
- Krachtenveldopstellingen
- Loopbaanopstellingen
- Consultatieopstellingen
- Onderwijsopstellingen
- Familiebedrijven
- Persoonlijk leiderschap
- Invloeden van de geschiedenis van een bedrijf
Tijdens de leergang breng je je eigen werkgerelateerde vragen in die op dat moment relevant zijn. Daarnaast ben je regelmatig representant in de opstellingen van anderen, wat waardevolle inzichten oplevert.
Wat jij leert
Als begeleider die ook systemisch kan kijken naar organisaties ondersteun je medewerkers in hun werkplezier, groei en ontwikkeling. Je leert onder andere:
- Organisaties en netwerken te bekijken vanuit een systemisch perspectief.
- Bewust te worden van de dynamieken die voortkomen uit je eigen achtergrond en de invloed daarvan op je werk en leiderschap.
- Je zintuigen, zoals waarnemen, in te zetten als waardevol instrument.
- Te werken vanuit een systemische basishouding: terughoudend helpen, meerzijdige partijdigheid, betrokkenheid met de juiste afstand en helderheid over je eigen rol.
- Veelvoorkomende dynamieken in teams, organisaties en netwerken te herkennen, ook zonder gebruik te maken van een organisatieopstelling.
- Systemische kennis en inzichten om te zetten in verkennende vragen en interventies, zodat organisaties en medewerkers beter in staat zijn hun doel te bereiken en vitaler te worden.
Mariska Wegink
Mariska is coach, trainer en adviseur, en partner bij Buro Waai. Ze combineert haar achtergrond in commerciële economie met haar expertise in het begeleiden van mensen en organisaties. Betrokkenheid, rechtvaardigheid en integriteit vormen de kern van haar werk. Met haar scherpe vragen en oprechte interesse helpt ze mensen en teams om vastzittende patronen te doorbreken en ruimte te creëren voor groei.
Liesette Duinstra
Liesette is kwaliteitadviseur binnen onderwijsorganisaties en eigenaar van, trainer en coach bij Onderstroom inZicht. Dit alles doet ze vanuit de waarden leren, ontwikkelen, oprechte aandacht en integriteit. Ze combineert haar achtergrond in het onderwijs met haar expertise in het systemisch werken op persoonlijk niveau en in teams en organisaties. Met haar scherpe opmerkzaamheid, het vlot helder krijgen van de vraag achter de vraag en een vleugje nuchterheid helpt ze de onderstroom boven te krijgen voor meer kwaliteit.
Praktische informatie
Duur
7 dagen, verdeeld over drie blokken van 2 dagen en een laatste dag.
Editie voorjaar 2025
Dag 1: 16 januari 2025
Dag 2: 17 januari 2025
Dag 3: 27 februari 2025
Dag 4: 28 februari 2025
Dag 5: 3 april 2025
Dag 6: 4 april 2025
Dag 7: 16 mei 2025
Editie najaar 2025
Past het jou beter om volgend najaar te starten? Laat je interesse weten door je, onder voorbehoud data, aan te melden en je gegevens achter te laten.
Tijd
9:30 – 17:00 uur (incl. lunchpauze)
Locatie
Nieuw Allardsoog, Bakkeveen
Groep
Maximaal 12 deelnemers + Mariska Wegink van Buro Waai en Liesette Duinstra van Onderstroom inZicht.
Investering
€ 1.800,- (excl. btw)
Certificaat
Na afronding van de leergang ontvang je een certificaat van deelname.
Aanmelden
Kies OVERIG in het ‘groene’ menu rechts en vul bij bericht voorjaar of najaar in.
Aanmelden
Nieuwsbrief
Ontvang 4x per jaar een mail met inspirerende quotes, verhalen en achtergrondinformatie. Je leest het, we houden zelf ook niet van spam.